H αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευή μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμη Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.χ.
Οι κάτοικοι της Πόλης έδωσαν το όνομα ’’μπουγάτσα’’ ή ’’μπουγκάτσα’’, θέλοντας να εννοήσουμε πιθανώς ’’αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στη ζύμη’’. Αυτή είναι και η μια από τις πολλές βασικές διαφορές που έχει η μπουγάτσα σε σχέση με τις άλλες πίτες.
Άλλη βασική διαφορά είναι ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με τη βοήθεια του αλευριού όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με τη βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου.
Στην Κωνσταντινούπολη η συγκεκριμένη ιδιόμορφη πίτα ονομαζόταν ’’πογάτσα’’ ή ’’μπογάτσα’’, από τους Έλληνες και bugatsa (μπουγκάτσα) από τους Τούρκους.